Jennys berättelse – från storstadsliv till friluftsdröm i Gällivare
Nyhet

Jennys berättelse – från storstadsliv till friluftsdröm i Gällivare

Jag heter Jenny, jag är 28 år och sjuksköterska. Som alla vet är det brist på sjuksköterskor i hela landet, och jag har jobbat i Stockholm i några år nu. Jag trivs med mitt yrke, men något som hela tiden har varit en utmaning är att hitta en stabil och hållbar boendesituation. Jag har en ordnad ekonomi, men att hoppa runt på andrahandskontrakt i storstaden är varken långsiktigt eller ekonomiskt vettigt. Min stora passion utanför jobbet är friluftsliv. Jag älskar att vandra, paddla kajak och i allmänhet vara utomhus så fort jag får chansen. Jag och mina vänner brukar ofta planera längre turer på semestern, men jag har alltid känt att jag skulle vilja ha mer av det här i min vardag.

Jenny är en av våra första fiktiva arketyper

Tiny Village – en oväntad möjlighet

En dag skickade en kompis en länk till en Tiny Village-by i Gällivare. Jag blev nyfiken. Där finns ett relativt stort sjukhus, och där finns fjällvärlden, sjöarna och naturen som jag längtat efter att kunna tillbringa mer tid i. När jag gick in på Tiny Villages hemsida såg jag att just denna by hade en tydlig koppling till friluftsliv.

Jag har länge följt Tiny Homes-trenden på sociala medier, och tanken på att bo mindre men leva större har alltid lockat mig. Jag läste mer om byn i Gällivare och såg att den låg nära Dundret, ett skidberg som också erbjuder vandring och tältmöjligheter på sommaren. Dessutom var det rimligt nära sjukhuset – jag skulle alltså kunna ha ett jobb där samtidigt som jag bodde i en miljö där jag verkligen trivdes.

Jag märkte också att byn hade samarbeten med friluftsmärken som Fjällräven och ett kajakföretag. Man kunde hyra utrustning för att enkelt kunna ge sig ut på äventyr utan att behöva äga allting själv. För mig, som jobbar skift, var det en stor fördel att kunna boka en kajak eller vandringsutrustning precis när jag ville, oavsett om det var en ledig vardag eller en helg.

Ekonomi och boende – en överkomlig lösning

När jag började räkna på ekonomin insåg jag att jag faktiskt kunde få mitt eget boende. Tiny Villages koncept innebär att man kan antingen hyra eller köpa sin mini-villa.

Ett 30 m² stort hus med egen altan och liten tomt skulle kosta mig ungefär 9 000-12 000 kr per månad, beroende på vilken standard jag väljer, men det var mer än bara hyra. Om jag köpte huset själv via Tiny Villages husleverantörer skulle jag istället betala ränta och amortering, samt en serviceavgift till byn, vilket sammanlagt landade på ca 9 000-12 000 kr/mån. Varav 6 000-8 000 kr är ränta och serviceavgiftr – och resten amortering.

Det lät riktigt intressant! Fördelen var att huset skulle bli mitt eget. Om jag någon gång ville flytta kunde jag sälja det eller rent av flytta det – exempelvis till mina föräldrars stora tomt i Småland eller till någon annan Tiny Village-by.

Jag behövde dock betala 150 000 kr i handpenning, men efter att ha jobbat i några år hade jag lyckats spara ihop en del pengar. Dessutom hade min pappa alltid sagt att "det är bättre att äga än att hyra", och jag visste att han skulle stötta mig om jag frågade.

Besöket som avgjorde allt

Jag fortsatte läsa på och hittade en sektion på Tiny Villages hemsida där det fanns platsannonser för sjuksköterskor i Gällivare. Det började kännas nästan för enkelt – det fanns ett sjukhus som behövde min kompetens, ett boende som passade mig och en miljö jag alltid drömt om att bo i.

Då såg jag att Tiny Village i Gällivare skulle arrangera en kajakweekend senare under sommaren. Kompisen som skickat länken kände en av tjejerna som redan bodde i byn, och vi fick gärna komma och vara med på kajakkursen.

Jag bestämde mig för att boka en tågresa upp till Gällivare tillsammans med min vän. Det blev en superrolig, blöt och kall kajakkurs – precis det friluftsliv jag ville ha mer av. Och eftersom jag är ganska framåt som person hade jag bokat en arbetsintervju på Gällivare sjukhus direkt efter helgen.

Allt gick snabbt därefter. Jag fick jobbet, och jag beställde min egen mini-villa, som hade en leveranstid på sex månader. Min uppsägningstid i Stockholm var tre månader, så allt föll på plats.

Nu är jag här – och det känns helt rätt

Nu har jag bott i min egen mini-villa i några månader. Eller ja, det är ett 15-årigt avbetalningslån, men som pappa säger: "det är alltid bättre att amortera än att hyra."
Här i byn bor vi ungefär 25 personer, och många av oss jobbar skiftgång på sjukhuset eller i gruvan. Jag har lärt mig att man kan tjäna väldigt bra på att köra truck i gruvan varannan vecka och vara ledig varannan – en livsstil som många här verkar trivas med.

Själv trivs jag både på jobbet och på fritiden. På mina lediga dagar paddlar vi kajak, åker skidor eller vandrar – beroende på säsong. Jag har aldrig haft en så aktiv vardag som jag har nu, och det känns som att jag faktiskt lever det liv jag alltid drömt om.

En trygg framtid – oavsett vad jag väljer

Det bästa är att jag vet att jag inte sitter fast. Om jag någon gång vill flytta tillbaka till södra Sverige kan jag sälja min mini-villa eller flytta den till familjens tomt och ha en egen liten stuga där. Det är en frihet jag aldrig haft förut.

Så just nu känns det bara spännande och kul. Jag vet inte hur länge jag blir kvar i Gällivare, men att ha möjligheten att bo mindre och leva större var helt rätt för mig.

"Jag valde ett boende där jag kan jobba med det jag älskar – och ändå ha tid för det jag brinner för."
03
Våra partners

Samverkanspartners

Samverkanspartners 2

Kommuner

Överkalix kommun
Luleå kommun
Piteå kommun
Kalix kommun
Bodens kommun
Pajala kommun
Gällivare kommun
Älvsbyn kommun
Kiruna kommun