Sedan tidigare har Luleå tekniska universitet varit involverade i arbetet med Tiny villages – projektet som handlar om att bygga småskaliga samhällen med minivillor, allt med en hållbar och cirkulär ansats. Designskisser och förslag har tidigare skapats av studenter på universitet, och nu är det dags för en annan del av utveckling då studenterna som går civilingenjör arkitekturprogrammet får ta del av projektet inom kursen ”Staden som system”.
Kevin Lau, universitetslektor på Luleå tekniska universitet berättar mer:
– Studenterna är mycket engagerade och entusiastiska över projektet. De uppskattar möjligheten att utforska verkliga, banbrytande koncept som hanterar moderna utmaningar inom hållbarhet och stadsplanering, särskilt i samband med den gröna omställningen. Många har uttryckt att dessa diskussioner inspirerar till kreativt tänkande och praktiska, innovativa lösningar. Kursen är utformad för att förbereda studenterna inför deras examensarbete senare i programmet genom att ge dem möjligheter att bedriva forskning inom stadsplanering.
Varför ser du detta som viktigt för Luleå tekniska universitet?
– Detta initiativ belyser LTU:s engagemang för att ta itu med globala hållbarhetsutmaningar och främja innovation inom bostads- och stadsutveckling. Det ger studenterna praktisk erfarenhet som kopplar samman teori och praktik, och visar LTU:s roll i att driva samhällsomvandling genom utbildning och forskning, säger Kevin Lau och lägger till:
– Detta projekt uppmuntrar även till tvärvetenskapligt samarbete, eftersom Tiny houses och Tiny villages berör områden som arkitektur, energisystem och samhällsplanering. Sådana initiativ har betydande potential för skalbarhet och anpassning i olika kontexter, vilket gör dem mycket relevanta både lokalt och globalt.
Vad tycker du personligen är intressant med Tiny villages och Tiny houses?
– Jag tycker att Tiny houses och tiny villages är fascinerande eftersom de erbjuder innovativa lösningar för hållbarhet, kostnadseffektivitet och effektiv användning av utrymme. Dessa koncept utmanar traditionella bostads- och stadsutvecklingsmodeller och öppnar dörrar för mer anpassningsbara, resilienta och inkluderande livsmiljöer.
Lars Oscarsson är Projektledare för Tiny villages och projektet SCABEAC. Han är väldigt nöjd över att få med studenterna och universitet i projektet och menar att det är flera parter, däribland universitet som ser att det finns en trend i Europa att bygga mer cirkulärt och bo i fina samhällen där husen må vara små, men designen är storartad:
– I den aktuella kursen tittar studenterna på stadsplanering, på olika regelverk och ser hur Tiny villages kan anpassas. Dessutom kommer vi att få lära mer om hur regelverket ska kunna se ut för att skapa välfungerande Tiny villages runt om i Norrbotten. Vi är glada och stolta över att få den hjälpen från studenter och deras lärare och vill gärna ha med Luleå tekniska universitet på vår fortsatta resa. Det innebär att studenterna är med och påverkar hur livet ska se ut framöver i Norrbotten, vilket vi ser är viktigt för både för projektet och inte minst som län, förklarar Lars Oscarsson avslutningsvis.
Samverkanspartners
Samverkanspartners 2
Kommuner